Zoek in mijn website ..
Maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden – Leon Vermunt
12089
post-template-default,single,single-post,postid-12089,single-format-video,eltd-core-1.0,creator-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-default-style,eltd-fade-push-text-right,eltd-header-centered,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Laatste Nieuws

Maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden

Op de binnenplaats van het Markiezenhof in Bergen op Zoom is donderdagmiddag een maquette van het Bergse stadspaleis onthuld. De maquette is speciaal gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Op de Grote Binnenplaats van het Markiezenhof prijkt sinds donderdag 10 oktober 2019 deze prachtige bronzen maquette van het Markiezenhofcomplex. Door de aanvulling van brailleschrift en de gedetailleerdheid van het kunstwerk kunnen blinden en slechtzienden nu een idee krijgen van hoe het Markiezenhof er uitziet en zo nog meer genieten van ons stadspaleis.

Het kunstwerk is als lustrumcadeau door Lions club Bergen op Zoom Scaldis aan de stad Bergen op Zoom geschonken. De maquette is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Léon Vermunt en mede mogelijk gemaakt door Meeussen Fonds.

Beeldend kunstenaar Léon Vermunt heeft het bronzen kunstwerk vervaardigd in opdracht van Lionsclub Scaldis. De Lionsclub heeft de maquette laten maken ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de club en het kunstwerk geschonken aan de stad.

Monnikenwerk
Vermunt is ruim een jaar bezig geweest met de maquette. “Ik heb eerst het Markiezenhof in het klein nagemaakt in was en daar heb ik een vuurvaste mal van gemaakt. Die heb ik gebakken. De was is gesmolten en verbrand. Daarna heb ik het brons erin gegoten en vervolgens heb ik het helemaal afgewerkt.”

De realisatie van het kunstwerk was voor Vermunt monnikenwerk. “De eerste vier, vijf huisjes zijn leuk. Maar als het op details aankomt, dan val je in herhaling. Dan moet je uitdaging zoeken in andere dingen. Dat is gelukkig gelukt en de spanning is erin gebleven. Ik ben zeer trots op het resultaat.”

Braille
De maquette heeft een plekje gekregen op de binnenplaats naast de hoofdingang van het Markiezenhof. Bij het kunstwerk is een tekst geplaatst in braille waar de geschiedenis van het monument op staat. “Als blinden en slechtzienden nu het Markiezenhof in Bergen op Zoom bezoeken, dan kunnen ze deze maquette aftasten met hun handen. Ze kunnen de tekst in braille lezen en ze kunnen zich een beeld vormen van het gebouw waar ze voor staan”, vertelt Dick Westerhof van Lionsclub Scaldis.

Bekijk hier alle foto’s van de Maquette Markiezenhof.

 

Dank aan:
ZuidWest Update & Omroep Brabant voor de beschikbare video van de onthulling,
en AD.nl voor teksten van het originele artikel.